Радиочестотен лифтинг на лице и шия

Радиочестотен лифтинг на лице и шия 2022-05-04T17:52:20+03:00

Защо да изберем радиочестотния лифтинг?

Стриктната грижа за кожата на лицето е препоръчителна още от по-млада възраст. Поради нездравословния начин на живот и замърсената градска среда, в която повечето живеем, за да постигнем безупречен външен вид, прибягваме до огромен арсенал от оръжия – маски, кремове, ексфолианти и други козметични иновации. За наше съжаление, тези продукти невинаги водят до видими и желаните резултати.

Когато се нуждаем от нещо ефикасно и с бързи резултати, радиочестотният лифтинг е един от вариантите, който можем да изберем.

Радиочестотното стягане на кожата е естетична техника, която използва радиочестотната енергия (RF) за загряване на кожата с цел стимулиране на производството на колаген, еластин и Хиалуронова киселина с цел намаляване на появата на фини линии и отпусната кожа.

Радиочестотният лифтинг на лице е апаратна, неинвазивна процедурата, която е е в състояние да предизвиква истинско и пълно подмладяване на кожата без намесата на пластичната хирургия и без възстановителен период.

Радиочестотата – биполярна и мултиполярна, прониква дълбоко в кожата, за да затопли тъканите и по този начин да стимулира фибробластите да синтезират  колаген, еластин и хиалуронова киселина. Кръвообръщението се засилва, както и насищането на тъканите с кислород. Техниката индуцира тъканно ремоделиране, новообразуваният колаген изгражда нова здрава мрежа, която изпъва фините линии и бръчки. Резултатът е: стегната, здрава и млада кожа, видимо подобрен тонус и контур на лицето, повдигната област на веждите и клепача, изгладена назолабиална гънка.

Процесът предоставя алтернатива на фейслифта и други козметични операции. 

Механизмът на работа на радиочестотния лифтинг може да се обясни чрез следните 3 фази:

 • радиочестотата превръща вибрациите в топлина
 • електромагнитните вълни предизвикват трептене на водните молекули, това трептене превръща електромагнитната енергия в топлинна енергия
 • топлината предизвиква регенерация на колагена, засилване на кръвообръщението, стягане на кожата.

Топлината генерирана от радиофреквентния накрайник , повишава локалният метаболизъм и подобрява циркулацията на кръвта и лимфата.

След колко време се забелязва ефектът?
Ефектът от радиочестотния лифтинг на лицето е очевиден веднага след преключване на процедурата и се изразява в освежаване на кожата и повдигане на контура. Реалният ефект настъпва между  1-3 месец, тъй като натрупването на колаген е продължителен и сложен процес. През това време е препоръчително кожата да бъде обгрижвана с подходящата домашна грижа.

На каква възраст се препоръчва да започнат тези процедури?

От около 25 годишна възраст започват да се появават първите признаци на стареене на повърхността на кожата. Така че, след 30 годишна възраст е добре да се започне с процедури с радиочестотен лифтинг, тъй като при наличие на голямо количество увиснала кожа и повече бръчки все по-трудно може да се постигне тяхното пълно отстраняване. Знае се, че с напредването на възрастта, кожата на тялото се увеличава около 2,5 пъти и това натрупано излишно количество кожа не може бъде събрано с радиочестотен лифтинг. Когато обаче процедурата радиочестотен лифтинг се започне навреме, процесът на отпускане на кожата може да бъде задържан и възрастта видимо да се намали с около 5-10 години.

Какви са предимствата и резултатите от  радиочестотния лифтинг?

 • стегната, изпъната и подмладена кожа на лицето
 • редуцирани фини линии и намалена дълбочина на по-изразените бръчки
 • изгладен и повдигнат контур на цялото лице
 • намаляване на двойната брадичка

Колко процедури са необходими и каква е препоръчителната честота?
Обикновено са необходими от 8 – 10 процедури,  по една терапия на всеки 7-10 дни.

Противопоказания:

 • при пейсмейкър или дефибрилатор, или други метални имплантирани устройства и  най-малко на 1 cm от кохлеарни импланти в ухото
 • при импланти в третираната зона , като например метални пластини, винтове или силициеви изделия, освен ако не е достатъчно дълбоко в равнината
 • настояща или минала анамнеза за рак на кожата
 • бременност и кърмене
 • увредена имунна система поради имуносупресивни заболявания като СПИН/ХИВ или използването на имуносупресивни медикаменти
 • заболявания, стимулирани от топлина като повтарящ се херпес симплекс
 • при активно състояние в зоната на третиране като рани, псориазис, екзема или обрив
 • при използване на Isotretinoin ( Roaccutane ® ) в рамките на 6 месеца преди процедурата
 • при активна розацея и множество спукани капиляри

Препоръки след процедурите:

След всяка процедура радиочестотен лифтинг както и целогодишно трябва да се използва според типа кожа крем за защита от слънчевите лъчи. Слънцезащитният крем трябва да е поне с 30SPF и минерални филтри.