Мезотерапия

Мезотерапия 2022-05-04T09:34:18+03:00

Мезотерапията (от гръцки език mesos – средно и therapy- медицинско лечение) е неинвазивна процедура от медицинската козметика.

Какво е мезотерапия?

Мезотерапията е мини-инвазивна процедура, при която по-различен начин се доставят в мезодермалния слой на кожата коктейли от витамини, минерали и аминокиселини. Тази инфузия на здравословни съставки подхранва и подмладява кожата, като същевременно стимулира производството на колаген и еластин, които са съществено важни за естествената еластичност на кожата. Зоните, върху които може да се прилага са лице, шия, деколте, ръце, тяло.

В зависимост от начина, по който се имплементират съставките в кожата мезотерапията е няколко вида:

 • безиглена (електропорация)
 • микронидлинг
 • иглена-инжекционна
 • кислородна

А когато я класифицираме според съставките един от видовете е биоревитализацията. Методът е предложен за първи път през 2001 г. от италианския лекар А. Ди Пиетро, ​​терминът може да се преведе като биологично съживяване на кожата. Изучавайки процесите на регенерация на кожата, той установил, че въвеждането на Хиалуронова киселина в дермалния слой на кожата стимулира естествените процеси на подмладяване и обновяване.

Какави са компонентите на коктейлите?

При провеждане на мезотерапия в дермата се въвежда разтвор, чийто състав включва витамини, органични киселини, животински и растителни екстракти и минерали. Голям брой компоненти включват обогатяване на кожата с витамини, възстановяване на клетъчния матрикс, действието на разтвора е насочено към борба с признаците на стареене и техните причини. Докато при биоревитализацията се използват гелове с високо съдържание на Хиалуронова киселина. Така се изравнява релефа на кожата отвътре, активира се естественият синтез на Хиалуронова киселина.

Показания за употреба на мезотерапията и биоревитализацията.

Общите показания за двете процедури:

 • възстановяване на регенерацията на кожата
 • моделиране на лицевия контур
 • минимализиране на бръчки
 • при целулит, розацея, хиперпигментация, акне.
 • биоревитализацията осигурява ефективна хидратация на кожата
 • насърчава синтеза на собствен колаген и еластин
 • попълване на липсващите обеми по лицето.

Каква е препоръчителната възраст?

Мезотерапията се препоръчва за употреба от 25-годишна възраст, биоревитализацията – от 35-годишна възраст.

Каква е препоръчителната честота на процедурата?

Мезотерапията се провежда в курс от процедури, като средно е 6-10 сесии на всеки 7 дни. След основния курс се предписват поддържащи процедури с честота отначало 2, а след това 1 път на месец.

Резултатът след биоревитализация е веднага забележим, кожата е изравнена и свежа за около 10-14 дни, след което процедурата трябва да се повтори. Курс от 4 сесии осигуряват дълготрайност на резултата за 6-9 месеца.

Какво можете да очаквате?

Времето на терапията отнема 1 час и макар и да не е болезнена, може да бъде леко некомфортна при някои видове, така че се използва анестетичен крем, ако кожата е чувствителна. След микронидлинг кожата е зачервена, което отшумява до следващия ден. Резултатът при всички видове е по-сияйна, хидратирана, подхранена и по-стегната с подобрена текстура кожа.

Какви са ползите?

Мезотерапията може незабавно да подобри сивата, уморена кожа и повърхностни линии и бръчки, но също така може да помогне за подобряване на кръвообращението. Тази терапия може да се използва и за справяне с проблеми с пигментацията, за лечение на белези от акне и да се комбинира за подобряване на ефекта от други естетични лечения като Botox или филъри.